| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
ancymon
|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 7:22 pm Temat postu: Kropki w Fi 1954 i przesunięcia nd. w 2048l a. - 2053 |
|
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum to na początek: dzień dobry wszystkim
Jako człowiek młody, bo dopiero na studia się wybierający, postanowiłem z racji wakacji gruntownie przejrzeć kilka klaserów pozostałych po pra i standardowych dziadkach Uzbroiłem się w katalog, przeraziłem na ilość grzyba i kancerów w części z tych klaserów, no i tak mozolnie mi to idzie, ale mniejsza z tym. Bo oto miałbym kilka pytań:
http://images35.fotosik.pl/174/0cb22efd4042630b.jpg
Fi 1954. - Czy te dwie kropki zaznaczone zielonymi strzałkami (W tym szczególnie ta na prawo od "kongres" wyjątkowo okrągła) mogą być jakąś unikalną usterką tego znaczka? Czy może to poprostu jeden z uroków offsetowego druku?
http://images46.fotosik.pl/319/1503ff2dc4e61162med.jpg
Tu drugie pytanie Czy przesunięcia nd. w tym wydaniu przedrukowym siedmiu wieków Warszawy mogą być uznane za odmiany tego znaczka?
O obu przypadkach oczywiście w katalogu nic nie wspomniano  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pitervis
|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 9:04 pm Temat postu: |
|
Co do Fi.1954, analogiczny przypadek już był omawiany na forum, tutaj Adam @ filatelistyka.org bardzo przystępnie wyjaśnił kiedy mamy do czynienia z ciekawą usterką. Natomiast co do Fi.2052 i 2053, nie są to absolutnie odmiany znaczka. O przesunięciu nadruku, możemy mówić wtedy, gdy wyraźnie odbiega on od przyjętego wzorca. Jeżeli nadruk znajdowałby się w tym przypadku (Fi.2052 lub 2053) np. na dole znaczka lub jego nominał znajdowałby się po jego lewej stronie zamiast po prawej, to wówczas można by to było uznać jako przesunięcie nadruku. Definicję "odmiany znaczka" można przeczytać tutaj.Jeżeli coś będzie niezrozumiałe, bądź będzie wymagało szczegółowego wyjaśnienia, proszę pytać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ancymon
|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 9:27 pm Temat postu: |
|
No proszę, do tematu z analogicznym przypadkiem nie udało mi się dokopać
Dziękuję za odpowiedź  |
|
| Powrót do góry |